APA ITU GLISEMIK INDEKS (GI)?


Apa itu GLISEMIK INDEKS (GI)?
GI merupakan tahap ukuran kepantasan makanan diserap menjadi gula dalam darah kita.

Glisemik indeks tinggi - Karbohidrat yang memecahkan dengan cepat.
Glisemik indeks rendah - Karbohidrat pecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil bebaskan glukos ke dalam sistem badan.

Semakin TINGGI glisemik indeks sesuatu makanan, semakin CEPAT kenaikan gula dalam darah.
Sebenanarnya sangat penting untuk kita kekalkan paras gula dalam darah yang rendah. Terutama sekali untuk PENURUNAN BERAT BADAN dan PENJAGAAN KESIHATAN untunk jangka masa yang panjang.

Untuk tentukan tahap indeks glisemiks sesuatu makanan, caranya adalah untuk buat ujukaji terhadap manusia. Caranya, berikan hidangan makanan utama, kemudian gula darah mereka diukur pada waktu tertentu.



KESAN GULA RENDAH DALAM DARAH.
Jika gula dalam darah rendah dan terus menurun sepanjang berolahraga atau selepas berpuasa, kita akan rasa pening, berpeluh mudah marah dan gejala kekurangan gula darah darah yang lain.

So, macam mana nak handle situasi ni?
Perlu makan makanan yang berglisemik indeks tinggi yang meningkatkan gula dalam darah dengan cepat. Sebab itulah kalau kita berbuka puasa, kita digalakkan untuk berbuka dengan makanan yang manis . Contohnya Kurma. Sama kan dengan sunnah Rasulullah :)

Tapi, bagi penghidap DIABETIS, KOLESTROL TINGGI dan ada masalah KEGEMUKAN , perlu elak dari ambil makanan yang BERGLISEMIK INDEKS tinggi.


MANFAAT KESIHATAN JIKA DIET DENGAN GLISEMIK INDEKS RENDAH

1. Mencegah dan mengawal DIABETIS.
2. Mencegah KANSER.
3. Penyakit JANTUNG.
4. Mengurangkan OBESITI.


Kajian daripada American Journal of clinical Nutrition 2007 mengatakan bahawa kalau kita ambil makanan yang rendah dengan GLISEMIK INDEKS dapat membantu dalam MASALAH JERAWAT.

Journal itu juga mengatakan bahawa kalau kita konsisten ambil makanan yang rendah glisemiks indeks ni selama 12 minggu, InsyaAllah masalah JERAWAT berjaya dikurangkan.

So, buat sesiapa yang diluar sana yang nak cantik tapi at the same time and SIHAT, Ama suggest ambillah ESP. ESP memang rendah Glisemik Indeks.

And at the same time, boleh konsisten sekali bersama Vitamin C. Sebab Vitamin ni C Shaklee nimembantu untuk membentuk KOLAGEN dalam badan. PERFECT COMBINATION. :)

So, tunggu apa lagi. Jom SIHAT dan CANTK dengan selamat. Konsisten lah dalam 3 bulan saja. InsyaAllah awak akan nampa perubahan yang sangat-sangat best.


Tak perlu risau dengan kandungan gula. Sebab mostly kolagen cantik sekarang tinggi amount gula . It's bahaya actually. Tambah lagi kalau awak consume consume and consume tapi awak KURANG MINUM AIR dalam sehari tu. Because I know orang muda sekarang ni terlalu taksub nak cantik, nak putih tapi nak minum air satu hari cukup payah.

For those yang tengah amalkan supplement or kolagen yang tinggi kandungan gula tu. Hati-hati ya. Banyakkan minum air dalam sehari.
 

1 liter for every 25 g berat badan. So if berat awak 50 kg, awak kena consume? Pandai. 2 liter :)

Ama bukan cakap saja-saja yaa. Air itu penting tau. So Mak cik mak cik kat luar tu, kalau nak CANTIK dan SIHAT dengan SELAMAT, Ama suggestkan ESP & Vitamin C. Kenapa?

Macam Ama cakap tadi dia low glisemiks indeks dan sangat sesuai buat orag yang menghidap KENCING MANIS. :)


Till see you again. Assalammualaikum.
Love, Amalina

0 Comments